Bună ziua,

numele meu este M. și sunt ofițer sub acoperire. Am ales această posibilitate de a comunica deoarece, în calitate de ofițer sub acoperire, vine o vreme când nu mai suporți minciuna și-ți vine să răbufnești. Pe urmă îți trece și continui să fii ofițer sub acoperire.

Nu eu am ales meseria de ofițer sub acoperire, ci ea m-a ales pe mine. Încă din copilărie eram mincinos și-mi plăcea să mă joc cu soldații. Părinții mei, care erau amândoi ofițeri sub acoperire, au remarcat imediat aceste trăsături. Vorba aia: așchia nu sare departe de trunchi. Am avut o relație specială cu mama mea și una conflictuală cu tatăl meu, întrucât tata era un ofițer de acoperire mai slab decât mama și se deconspira tot timpul, motiv pentru care era foarte deprimat. Mama îl numea în glumă „demascatul meu”, dar nu părea să fie foarte afectată de lipsa capacității lui de a rămâne acoperit. În schimb eu eram rușinat și am promis că, atunci când voi crește, voi deveni cel mai bun ofițer sub acoperire din sud-estul Europei.

În adolescență am exersat diverse tipuri de infiltrare. M-am infiltrat la gimnaziu, m-am infiltrat într-un club de cercetași, m-am infiltrat într-o așa numită „gașcă de cartier,” apoi m-am infiltrat la liceu. Nimeni n-a știat că sunt ofițer sub acoperire, ceea ce-mi dădea mari satisfacții. Mă închideam în toaletă și chicoteam, spunând: „nimeni nu știe că sunt ofițer sub acoperire, hi-hi-hi.” Pe de altă parte, nimeni nu-mi citea rapoartele, ceea ce pentru orice ofițer sub acoperire reprezintă o neplăcere, căci dacă nimeni nu-ți citește raportul, ce rost are să-l mai scrii? Desigur, nici măcar părinții mei nu știau de existența acestor rapoarte. Față de ei mă acoperisem foarte bine și aproape că uitaseră de pasiunea mea din copilărie pentru meseria de ofițer sub acoperire. Abia când am terminat liceul și le-am spus că eu fusesem ofițer sub acoperire tot timpul, dar că n-aveam cui să dau raportul, ei au exclamat: „ce surpriză, ne-ai păcălit!”

Am dat apoi examen la Academia de Acoperire. Examenul a constat într-o probă scrisă de acoperire și într-una practică de filaj. A trebuit să filez o pisică prin tot orașul fără să mă vadă. Nu știu ce au filat ceilalți candidați, dar bănuiesc că au fost puși să fileze câini, porumbei sau gâștele din Cișmigiu. Mai târziu, un coleg mi-a spus că la admitere a trebuit să fileze un gândac, dar cred că m-a mințit. Am fost admis și am terminat facultatea cu brio, după care m-am angajat într-o structură guvernamentală secretoasă.

Să fii ofițer sub acoperire e ceva foarte greu. Sunt dimineți când, în starea dintre somn și veghe, am impresia că m-am demascat și mă panichez. E o senzație foarte neplăcută. În plus, nu mă angajează decât poliția și serviciile secrete. Dacă cumva mă demasc și mă dau ăștia afară, ce fac? O să devin ofițer sub acoperire șomer — dar nu din cauză că m-aș preface că sunt șomer, ci chiar din cauză că aș fi șomer. Nu știu dacă se înțelege ce vreau să spun. Ideea fundamentală este: unde se termină acoperirea și începe viața?

După cum se vede, mă stresez foarte tare, dar am și mari satisfacții. În calitate de ofițer sub acoperire am avansat repede în grad și am devenit sublocotenent sub acoperire, apoi maior sub acoperire, pentru ca acum două luni să devin general de brigadă sub acoperire. O să spun un lucru important. Ofițerii sub acoperire au o temere încă și mai mare decât cea de a fi deconspirați. Ei se tem să nu mai fie ofițeri sub acoperire, ci subofițeri sub acoperire. Dacă cumva fac vreo prostie și mă degradează la sergent sub acoperire sau la plutonier sub acoperire ce mă fac? Nici nu vreau să mă gândesc.

Am scris acest raport pentru ușurarea mea și acum mă reîntorc la misiunea de filaj și de infiltrare pe care o coordonez.

Doamne ajută.

Vă mulțumesc,

gen. d. brig. s. acop

Dămărăscu Virgil

3 Responses

  1. Tristian Țara

    Suntem mulți care subacoperim sub acoperire diverse subacoperișuri, printre care ne fofilăm sub gândul acoperirii, de tip general. Suntem mulți domnule Dămărăscu, prea mulți.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.